© All rights reserved. Powered by VLThemes.

Achter oude deuren

Ellen Lensink

In een tijd van woningnood zoekt men naar creatieve oplossingen. De fotoserie Achter oude deuren laat een bijzondere vorm van herbestemming in Utrecht zien. Oude panden die niet meer worden gebruikt voor zijn oorspronkelijke functie transformeren tot unieke woonlocaties. Deze serie brengt een kerk, school en watertoren in beeld. Wat is er achter die oude deuren te zien, zijn er nog elementen bewaard gebleven en hoe is het om zo te wonen? 

St. Jakobuskerk

Gebouwd als kerk in 1870 

Getransformeerd naar woning in 2007 – 2009

Bewoner is Erik

Before After

Transformatie Erik woont al lange tijd in de kerk. Samen met een architect heeft hij het laten transformeren tot een woning. 

Trots Het meest trots is hij op de woonkamer: “Je hebt overzicht over het hele pand vanaf hier. Erg fijn om hier te zitten.” 

Kleuren “Het licht in al die verschillende kleuren dat door de glas in lood ramen naar binnen valt als de zon naar binnen schijnt. Het blijft gaaf als ik het zie.” Vooral als Erik in de zomer wakker wordt in de slaapkamer boven in de kerk, is het bijzonder om dan al die kleuren door de hele kerk te zien.

Behouden In de kerk zijn veel elementen bewaard gebleven, maar er zijn ook dingen toegevoegd of veranderd. Het plafond, de meeste glas in lood ramen en de deuren zijn behouden. Het is gaaf om te zien hoe die oude elementen worden gecombineerd met moderne en het door elkaar wordt versterkt.

Akoestiek Doordat de kerk heel open is gebleven, is de akoestiek niet optimaal. “Dat is wel iets wat ik mis, een betere akoestiek.”

Droom Het was geen droom van Erik om zo te wonen. “Maar het was wel meteen bijzonder.”

Grafische school

Gebouwd als school in 1909 

Getransformeerd naar appartementen in 2002

Bewoners zijn Willem en zijn vrouw

Before After

Oud Willem woont met zijn vrouw al lange tijd in deze school. Zij wonen in een appartement wat van oorsprong een klaslokaal was. Een bijzonder gebouw waar je nog veel elementen van de school kan terugvinden. De hal met dubbele trap en het plafond in het appartement zijn onveranderd gebleven. “Zonde als je iets zou doen met dat plafond.”

Trots “De verbouwing van de keuken is toch wel mijn trots hier in het appartement.”

Tegenvaller Willem mist toch wel een dakterras. “Dat zou het plaatje wel compleet maken.” Hij vertelt ook dat het in de zomer erg warm kan worden in het appartement. “Dit is toch wel een tegenvaller.”

Bijzonder In het wat vroeger een open klaslokaal was, is een vide gerealiseerd. Het bijzondere aan het appartement van Willem is dat er een schuifdeur in deze vide zit. “Een bijzonder element in ons appartement.”

Staal De stalen balken die van origine al in het gebouw aanwezig waren, zijn blijven staan. Dit mooie staal heeft Willem laten doorvoeren in de schuifdeur en balustrade op de vide.

Watertoren aan de Lauwerhof

Gebouwd als watertoren in 1895 – 1896 

Getransformeerd naar appartementen in 2018

Bewoners zijn Rebecca en haar vriend

Before After

Droom Rebecca woont samen met haar vriend al 2,5 jaar in de toren. “Het was geen droom om zo te wonen, we kwamen dit eigenlijk per toeval tegen.”

Mooi De grote nissen van de ramen vindt Rebecca heel mooi. “En natuurlijk de waterleidingen!” Deze waterleidingen lopen midden door het huis, het is een toevoeging in plaats van dat ze in de weg zitten. 

Oud In het appartement van Rebecca is de oude trap van beneden geplaatst. “Daar hebben we veel geluk mee want de bovenburen hebben een stalen wenteltrap, toch een stuk minder mooi vind ik.”

Tegenvaller “Ik mis absoluut een buiten, een balkon of iets. We kunnen niet veel ramen open zetten. Geen buiten hebben is dan wel jammer.” Rebecca vertelt ook dat de toren heel gehorig is. “De geluidsoverlast van de bovenburen valt toch wel het meest tegen. Je hoort bijna alles.”

Bijzonder Het wonen in de watertoren blijft bijzonder. “Nog steeds denk ik: wauw, daar woon ik gewoon, als ik de toren dan van een afstandje zie.”

Achter oude deuren

Fotoserie over oude panden die getransformeerd zijn tot woningen.

Top