© All rights reserved. Powered by VLThemes.

Alles voor een dier in nood

Myrthe Hermeler

Welkom bij de expositie ‘Alles voor een dier in nood’. De vrijwilligers bij de Dierenambulance Woudenberg en omstreken zetten zich dag en nacht in om het leven van een dier in nood te redden. En hier doen zij werkelijk álles voor. Elke dag is anders, de ene dag komen er tien meldingen binnen en de andere dag geen. Voor deze expositie zijn twee vrijwilligers, Jan en Eric, gevolgd tijdens hun diensten om een exclusief kijkje te krijgen in het bijzondere werk dat zij verrichten.

De Dierenambulance maakt regelmatig ritjes naar de vogelopvang, waar vogels weer op kracht kunnen komen. Wanneer het luikje open gaat, snakken de vogels naar eten. 

Dit is Eric, de voorzitter van stichting Dierenambulance Woudenberg en omstreken. Hij is een van de eersten die vrijwilliger is geworden, dus hij doet het werk al ruim 20 jaar. Naar eigen zeggen nog steeds met veel plezier. De Dierenambulance is een groot deel van zijn leven geworden en hij draait de meeste diensten per week. Zijn meest bijzondere melding kan hij niet benoemen, “Dat zijn er te veel. Elke melding is bijzonder en elke dag is anders.”

Wat doe je als er een dier vastzit in een schoorsteen? Met je arm erin gaan en proberen het dier te pakken. Dan krijg je helaas wel een hele lading as over je heen…

Een gevonden eend, helaas niet meer in leven. 

“Onder het as of niet, dat maakt me niet uit. Ik heb het ervoor over als ik het dier kan redden. Douchen kan altijd nog.”

– Eric

De samenwerking tussen de Brandweer en de Dierenambulance is essentieel. Wanneer een jonge vogel uit het nest valt, kan de Dierenambulance vaak niks doen. De Brandweer kan dan komen om de hoogte in te gaan en het vogeltje terug in het nest te plaatsen. 

Dit is Jan, al ruim drie jaar vrijwilliger bij de Dierenambulance Woudenberg. Daarvoor was hij zes jaar vrijwilliger in Bergen op Zoom. Door zijn werk en gezin kan hij niet meer elke week een dienst draaien. Hij probeert dat te compenseren door een keer in de twee weken een 24-uurs dienst te doen. Zijn meest bijzondere melding vindt hij ook moeilijk om te benoemen, maar een uilskuiken terugplaatsen in een nest staat hoog op het lijstje. 

Een visser had deze keer geen vis aan de haak geslagen, maar een schildpad. Helaas dumpen mensen schildpadden als ze deze niet meer als huisdier willen. 

De schildpad had de haak doorgeslikt, waardoor het moeilijk was om de haak te verwijderen. 

“Vrijwilliger zijn bij de Dierenambulance is er met de paplepel ingegoten. Mijn ouders waren beide vrijwilliger, dus als klein jongetje ging ik al mee naar meldingen.” 

– Jan

Op de houder van de fontein zit een nest, die er al zat voordat de fontein aangezet werd. Dat mag niet, want de moeder kan haar jongen op die manier niet warm en droog houden. 

Dit is een super klein vogeltje. Zo klein dat ze in de vogelopvang nog niet kunnen zeggen welke soort dit is. 

Bedankt voor het kijken naar deze expositie. Meer over de fotograaf weten? Klik hier!

Top