© All rights reserved. Powered by VLThemes.

Boer 'n bedrijf

Jochem Boxem

Inleiding

Boeren krijgen het steeds zwaarder te verduren. Door aangepaste wet- en regelgeving rondom stikstof, de veestapel of het melkquotem, lijkt het voor boeren al bijna niet meer rendabel te zijn om het bedrijf draaiende te houden. Met deze serie wil ik, naast een beetje nostalgie, de passie waarmee de boer iedere dag bezig gaat om voor de dieren te zorgen en alles draaiende te houden laten zien. De boerderij is geen negen tot vijf baan en de boeren zetten hun bedrijf, dieren en familie altijd op de eerste plaats.

06:39

Voordat Gerard en Martin beginnen met het melken, wordt eerst gekeken op welke koeien gelet moet worden. Welke koeien mogen niet gemolken worden en welke zijn er drachtig. Dit wordt allemaal bijgehouden op de computer.

Iedere ochtend staat in het teken van de koeien. Gerard brengt de koeien bij elkaar, zodat Martin deze kan melken. Zo heeft Gerard tijd om de bedding (datgene waar de koeien op kunnen liggen) schoon te maken, nu de koeien in de rij staan om gemelkt te worden.

Soms helpt Gerard nog mee met melken. Andere keren bereidt hij alvast het voer voor.

Schoonmaken hoort er ook bij! Na het melken, wordt alles weer schoongemaakt.

10:16

Als alle koeien gemolken en gevoerd zijn, is het tijd om te ontbijten. Samen ontbijten zit er hier niet in, doordat iedereen zijn eigen planning heeft.

Restjes? Welke restjes…?

Eens per 3 dagen wordt de melk opgehaald door Campina, waarna het wordt verwerkt in hun producten.

11:00 – Koffie drinken bij de moeder van Gerard. Zij woont tegen de boerderij aan. Het is vaste prik bij de familie. Iedereen die dan thuis is, gaat altijd graag mee.

13:10

Het is voorjaar, dus het land moet bemest worden. De professionele term is ‘gieren’, maar het staat hier beter bekend als: ‘stront veurn’.

Er komt mooi zonnig weer aan, dus Rosemarie is op haar beurt het terras aan het klaarmaken voor de zomer.

17:51

Het grote voordeel van eigen kippen? Altijd verse eieren! 

Snel even rondkijken of alles nog in orde is. Hup, op de fiets en je bent zo het hele erf over. Het ‘nadeel’ van het platteland. 

Gerard en Martin

Top