© All rights reserved. Powered by VLThemes.

Brandweer doet veel meer

Vera Adriaanssen

De brandweer wordt vooral geassocieerd met huis- of natuurbranden, maar ze worden ook opgeroepen bij liftopsluitingen, situaties met gevaarlijke stoffen, ongelukken, buitensluitingen, reanimaties en nog veel meer. Naast de reguliere brandweer in Utrecht zijn er ook gespecialiseerde ploegen, zoals het duikteam, de natuurbrandbestrijding, de hoogteredding en een ploeg die getraind is voor de omgang met extreem geweld. Tijdens de 24-uursdiensten die alle ploegen draaien, staan zij dag en nacht klaar om de samenleving te redden. 

Om vakbekwaam te blijven is het belangrijk om te trainen met realistische scenario’s, ook in tijden van een pandemie. Voor deze fotoreportage is een inkijk gegeven achter de schermen, om te zien hoe het er tijdens deze trainingen aan toe gaat. 

Elke dienst wordt er wel iets van trainingen of onderhoud uitgevoerd om te zorgen dat de mannen, vrouwen en wagens in topvorm blijven. 

Met behulp van de ladderwagen kan een hoogte van dertig meter bereikt worden, dat is de tiende verdieping van een flat. Met deze wagen kunnen ze onder andere branden blussen, maar ook mensen uit gebouwen of het water tillen.

Om te trainen voor omgang met gevaarlijke stoffen wordt de dumping van een drugslab nagebootst, waarbij een slachtoffer is gevonden. Door te werken met afgezette gebieden kunnen ze voorkomen dat iedereen besmet zal raken met potentieel gevaarlijke stoffen. Nadat het slachtoffer is gered kunnen de vaten uitgebreid worden onderzocht om de omgeving weer veilig te maken. 

Het duikteam staat paraat voor alle incidenten in en rond het water. Zo hebben ze te maken met voertuigen die te water gaan, mensen of dieren die door het ijs zakken, doen ze zoekacties voor de politie en bergen ze verdrinkings-slachtoffers. 

Tijdens deze training duiken ze naar een auto op de bodem van de plas en oefenen ze het scenario ‘duiker in nood’, waarbij ze een collega moeten redden. Via de lijn en headset kan er gecommuniceerd worden met de duiker.

Wanneer er getraind wordt op locatie gaat altijd de hele uitrusting en ploeg mee, voor het geval dat het alarm afgaat. Het duikteam vervult namelijk ook de taken van de reguliere brandweer. Aan het einde van de training is er een brandmelding in de buurt. Een rietveld langs de A2 moet geblust worden. De voorheen ontspannen sfeer wordt vervangen door opperste concentratie. 

Het Quick Response Team is een nieuwe eenheid die getraind is voor de omgang met extreem geweld. Zij vormen de schakel tussen de reguliere brandweer en de explosieve opruimingsdienst, de  arrestatie-teams of zelfs de marechaussee tijdens incidenten waarbij er verhoogd risico is op geweld. Denk hierbij aan een verward persoon, een onbekend pakketje, een inval bij een drugslab of een aanslag. 

Door samen met deze instanties te trainen worden ze voorbereid op noodsituaties en weten ze hoe ze elkaar kunnen aanvullen.

Het Quick Respons Team is ook betrokken bij de hoogteredding. Zij komen in actie als de reguliere brandweer niet bij het slachtoffer kan komen. Bijvoorbeeld bij een incident in een bouwplaats, windturbine, ingesloten ruimte of tijdens werkzaamheden op hoogte.

In dit scenario moet een werknemer met letsel horizontaal naar beneden gebracht worden, vanaf de metalen werkbrug in een vijftien meter hoge loods. Met de speciale uitrusting kunnen ze veilig werken en constructies bouwen om het slachtoffer te redden. 

Het werk is afwisselend en uitdagend, waarbij elke situatie weer anders is. De brandweer is op alles voorbereid. 

Met dank aan:

Top