© All rights reserved. Powered by VLThemes.

Hart voor de molen

Noël Aalderink

Hart voor de molen


Nederland is hét molenland. Een molen is een bijzondere, door de wind aangedreven, industriële machine. Al honderden jaren worden molens in Nederland gebruikt voor allerlei functies; het malen van graan, het persen van olie, het leveren van hout voor het bouwen van de schepen van de VOC, maar ook het droogmalen en drooghouden van de polders in ons land. 

Molen De Hoop in Oldebroek is een korenmolen, pelmolen en oliemolen. Wim en Willem zorgen er, onder anderen, voor dat deze bijzondere molen in werking blijft. ‘Hart voor de molen’ is een fotoreportage dat het reilen en zeilen bij de molen laat zien. Met in het bijzonder de passie van Wim voor het oudhollandse beroep en de liefde van Willem voor de molen.

Willem draait aan het kruirad om zo de wieken op de wind te zetten. 

Willem: “Anders dan Wim, die het molenaar zijn echt als hobby ziet en beleefd, is het voor ons een onderdeel van ons leven. Mijn vrouw komt uit een molenaars-nest, zij is de dochter van een molenaar. Hierdoor had ik veel gesprekken met mijn schoonvader en ontstond er meer belangstelling voor molens.

Sinds wij naast de molen wonen, ben ik begonnen met de molenaarsopleiding, om zodoende goed met de molen te kunnen omgaan.”

Het molenaarshuis waar Willem en zijn vrouw Henny wonen, naast Molen De Hoop in Oldebroek.

Om meer wind te vangen, wordt het zeil op het hekwerk van de wiek gelegd en daarna met een speciale knoop vastgezet.

Op donderdag past Willem op zijn kleinkinderen. Zijn kleinzoon helpt graag mee op de molen.

Wim: “Ik wilde iets gaan doen met mijn vrije tijd, maar ik wist nog niet precies wat. Het moest in ieder geval iets positiefs zijn en iets waar ik blij van zou worden. Op een dag kwam ik langs de molen, ik ben gaan kijken en was verkocht. 

Ik vind het leuk om een bijdrage te leveren en dit belangrijke cultuurhistorisch erfgoed én het oude ambacht in stand te houden. Dit doe ik door de molen te laten draaien, maar ook door bezoekers meer te vertellen over de werking en de functies van deze molen.”

De vang zorgt ervoor dat de molen niet uit zichzelf gaat draaien. 

Het graan komt binnen op pallets van 1.000 kilogram en het wordt daarna overgeschept in zakken van 25 kilogram, zodat ze goed te tillen zijn.

Molen De Hoop in Oldebroek is een korenmolen, pelmolen en oliemolen. Daarmee is het de enige in zijn soort die ook nog daadwerkelijk functioneert.

Molen De Hoop heeft na de begane grond nog vier verdiepingen; de meelzolder, de steenzolder, de luizolder en de kapzolder. Op de begane grond staat het oliewerk, waar lijnolie wordt gemaakt. Op de steenzolder staan de molenstenen opgesteld. Hiertussen wordt het graan gemalen en op de meelzolder wordt het meel opgevangen in zakken. De luizolder is onder de kapzolder. Hier wordt het molenwerk aangedreven. 

De zakken van 25 kilogram worden aan een touw gehangen en door een luik naar de volgende verdieping gehezen. 

De molenaar voelt of het meel fijn genoeg is gemalen.

Willem is in zijn vrije tijd meestal te vinden op en rond de molen om te draaien en voor onderhoud. Dus ook als er geen gunstige wind staat.

Wim.

Willem.

Meer weten over Molen De Hoop?


Wim en Willem laten je graag beleven hoe het oude ambacht van molenaar bij Molen De Hoop in ere wordt gehouden. Je kunt het zien, horen, ruiken en voelen. Hangt de blauwe wimpel uit? Dan kan je de molen bezoeken!
Meer informatie over de molen en over de bezoekmogelijkheden vind je op www.molendehoopoldebroek.nl 

Top