© All rights reserved. Powered by VLThemes.

LIFEGUARDS

Duretti Ashrak

Mensen denken bij de reddingsbrigade vaak aan Baywatch-achtige taferelen: een baan als brigade vol romantiek met zon, zee en strand. Maar in de werkelijkheid is het werk bij de reddingsbrigade een stuk minder romantisch en staat het redden van levens centraal. Toch is het werk zeker niet minder interessant. De brigades houden zich bezig met de veiligheid van mensen in, op en langs het water. Ze werken hard om te zorgen dat niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten van de vele wateren die Nederland telt.

Brigade Rick van de reddingsbrigade in Callantsoog vertelt dat er meer aandacht moet komen voor de veiligheid bij het zwemmen in zee en in binnenwateren. ''Ons doel is voorkomen dat er iets ergs gebeurt op jouw strand. Die verantwoordelijkheid voelen we allemaal.''- Team rescue
De reddingsbrigade waarschuwt en helpt mensen op het water. Bevoegdheden als het uitdelen van boetes hebben ze niet. Desondanks wordt er vaak wel geluisterd naar de hulpverleners. De politie, brandweer of de Rijkswaterstaat komen je echt niet helpen op het water.
Er kan altijd van alles misgaan: mensen kunnen kramp of hartproblemen krijgen. Voor de reddingsbrigade is dat een sein om te gaan kijken. Als het misgaat proberen ze zo dicht mogelijk bij de zwemmer te komen, als dat dat niet lukt dan gaat een van de brigades het water in om de persoon te halen.
Kou is voor de brigades geen probleem. Ze dragen waterdichte overlevingspakken, die ook de kou tegenhouden. Ze voelen alleen de druk van het water terwijl ze blijven drijven. De schipper neemt meestal contact op met de EHBO aan de kant. Als ze inschatten dat er een ambulance nodig is, geven ze dat meteen door.
Top