© All rights reserved. Powered by VLThemes.

Pompen of verzuipen

Casper Chaudron

Iedere minuut stroomt er ontzettend veel water door Nederland. Om dat allemaal in goede banen te leiden wordt er veel werk verricht. Maar wat gebeurt er als het toch weer een keer misgaat?

 

De dreiging vanuit zee wordt steeds groter en de piekafvoer van het regenwater steeds hoger. Reden dus om uit te zoeken hoe Nederland is voorbereid op overstromingen. Kom er in deze expositie achter wat een coupure is, wat een gemaal doet en waar een reddingsboot op het land ligt om mee door ondergelopen straten te kunnen varen.1. Coupure Amstelveen

In Amstelveen staat deze coupure. De autoweg bovenop de coupure gaat over een dijk. De trambaan kruist die autoweg en voor het spoor is de hoek naar boven te stijl om die eroverheen te maken. Dus moest het spoor er maar onderdoor. Een gevolg zou een gat in de dijk zijn en dat wil je niet hebben. Daarom hebben ze bovenop de tunnel een aantal kleppen gezet. Als er iets gebeurd of er dreigt een overstroming, gaan die kleppen dicht en kan er geen water meer door de dijk heen. De tram zal dan even moeten wachten.

 

 

2. Evacuatie boot Leiden

Naast een paar grote sportparken in Leiden, staat de zeecontainer die je op de foto ziet. Wat daar normaal gesproken in zit, is de evacuatie boot die je op de andere foto’s ziet. Midden op het land dus, waar geen water te bekennen is. De boot ligt er te wachten tot er een overstroming komt. Die kan dan gelijk door ondergelopen straten varen om te helpen waar nodig. Plekken waar andere boten normaal gesproken niet zijn. Natuurlijk moet de evacuatie boot wel af en toe het water in om getest te worden.

 

 

 

 

 

 

3. Boezemgemaal Katwijk

Het koning Willem-Alexandergemaal staat in Katwijk op de plek waar de Rijn de zee in stroomt. Omdat een deel van Nederland lager ligt dan de zee moet een deel van het water over de duinen heen omhoog gepompt worden om de zee in te kunnen. Het water gaat door het boezemgemaal naar een tussenkanaal. Vanuit het tussenkanaal door een spuisluis, en vervolgens de zee in. De spuisluis kan dicht als het zeewater te hoog komt te staan en er een overstroming dreigt.

 

 

4. Bijleveldschesluis

Onder de Nieuwmarkt in Amsterdam loopt een oude gracht. Die is eigenlijk gedempt (een straat van gemaakt) maar omdat deze te belangrijk is voor de doorstroom tussen het IJ en de zee is er een 140 meter lange gang gemaakt waar het water doorheen kan. In de tunnel zitten twee stalen deuren, onder het luik in het plein. Die kunnen dicht als het water bij het IJ te hoog komt te staan. Door die deuren blijft Amstelland droog. De eerste versie van de sluis werd al gebouwd in 1425 en nog steeds is het gebied dat Bijleveld heet er afhankelijk van. Vandaar ook de Bijleveldschesluis.

5. Terp Den Haag

Dit werk is geen waterwerk of voorbereiding op een overstroming. Maar een kunstwerk van Laurens Kolks en Dennis Lohuis. Het kleine witte kerkje staat op een terp die eerst een afvalberg was. Een terp is een verhoogd stuk land met een huisje erop zodat dat niet onder water komt te staan bij een overstroming. Voor deze serie is het een mooie afsluiting omdat je voorbereiden op een overstroming eigenlijk geen doen is. Het enige dat echt kan helpen is bidden dat het goed gaat. 

Top