© All rights reserved. Powered by VLThemes.

VERLOREN, NIET VERGETEN

Nanouk Boelens

In eerste instantie wordt de dood vaak gekoppeld aan verdriet, maar het rouwproces brengt ook liefde met zich mee. 'Verloren, niet vergeten' laat zien dat drie personen op een verschillende manier omgaan met de dood, maar dat tradities en rituelen de liefde voor de overledenen en de familiebanden van de nabestaanden in stand houden.

Nanouk_VerlorenNietVergeten3


MARIEKE

Marieke is op 12 april 2017 haar vader Henk verloren. Hoewel Henk nog volop in het leven stond, werd hij gediagnosticeerd met een vorm van kanker. Ook al is de dood van Henk vier jaar geleden, vindt Marieke het nog steeds lastig om om te gaan met de dood van haar vader.

Elke 12 april bezoekt Marieke samen met haar gezin het kerkje in Middelbert. Dit is de plek waar het as van haar vader samen ligt met die van zijn ouders. De kerk is vlakbij het geboortehuis van Henk en de urnen liggen op plek '25', symbolisch voor de geboortedatum van de vader van Henk, degene die als eerst is overleden. Als Marieke bij het plekje komt, maakt ze altijd eerst het graf schoon, verzorgt ze de bloemetjes en legt ze een bloem neer.

Nanouk_Verloren15

Een ander plekje dat speciaal is voor Marieke, is het Fraeylema bos in Slochteren. Hier heeft zij samen met haar gezin, en toen haar vader dus nog leefde maar wel ziek was, een boom geplant ter herinnering. Henk was namelijk altijd heel actief bij de vereniging van Fraeylema en dit kan ook gezien worden als een soort ode aan hem.


PETER

Peter is op 11 juli 2015 zijn moeder Janny verloren. Na een lang ziektebed en het lange geworstel van de gezondheid van Janny, voelde de dood van zijn moeder eigenlijk meer als een soort vrijheid. Peter heeft dan ook geen last van het gemist van zijn moeder en kan er heel makkelijk mee omgaan.

Natuurgebied Tetjehoorn in Overschild is de plek waar Peter en zijn familie Janny hebben uitgestrooid, midden in de natuur vlakbij het water. Hier vlakbij staat een uitkijktoren. Als je bovenop staat kan je Overschild zien; het dorp waar Janny is geboren en opgegroeid.

Nanouk_Verloren25

Traditie is dat Peter en zijn familie elk jaar op 11 juli samenkomen in dit natuurgebied en dan een vrolijke selfie maken op de uitkijktoren. Hoewel Peter geen last heeft van het gemis van zijn moeder, zorgt het er wel voor dat de familiebanden in stand blijven en misschien zelfs sterker worden.


STEPHAN

Stephan heeft op verschillende momenten in zijn leven (of toen hij zelfs nog niet geboren was) verschillende (over)grootouders verloren. Hoewel hij de dood van zijn (over)grootouders soms niet eens heeft meegemaakt of niet eens echt weet wie ze waren, is het wat betreft zijn cultuur en religie belangrijk om deze mensen te blijven eren.

Vooral rondom ramadan gaat Stephan naar de begraafplaats in Delfzijl waar veel van zijn (over)grootouders liggen. Alle graven staan richting Mekka, vanwege het islamitische geloof. Als Stephan er komt, neemt hij een bosje rozen mee en een fles water. Eerst doet Stephan een gebed, daarna strooit hij van boven naar onder rozenblaadjes en vervolgens schenkt Stephan drie keer van onder naar boven water in het tuintje van het graf. Het water en de rozenblaadjes worden volgens Stephan gezien als verzorging voor de overledenen.

Bij Stephan op zolder staat een gedenkplekje voor alle overledenen in zijn familie. Van tevoren maakt hij een soort gerecht klaar, met veel bloemen, maar ook met rijst en thee. Hoewel Stephan zelfs soms niet eens begrijpt waar alle tradities en rituelen voor staan en wat het precies betekent, brengt hij dit offer uit teken van respect naar de overledenen toe en om te laten zien dat de overledenen niet worden vergeten in de familie.

Top